pondělí 10. listopadu 2008

Japonská kuchyně atd.

Je to až k nevíře, ale japonci si na jídlo potrpí ještě mnohem, mnohem víc, jak češi. Jedí vlastně skoro pořád. Oproti český kuchyni se jejich jídlo ale skládá z mnohem "kvalitnějších" ingrediencí. Těmi jsou především ryby a různý mořský plody (v jakýkoliv formě, ať už vařený, pečený, smažený, syrový - ty jsou nejlepší, krekry z řas, krekry z ryb, krekry z různejch olihní a garnátů, sušený chobotnice a chipsy ze všeho možnýho), ale i maso (hlavně vepřový a kuřecí ve formě plátků, aby je nemuseli moc řezat, ale jíst hůlkama - ničím jiným se tu skoro nejí) a spousta zeleniny. A hlavní přísada - rýže. Rýži mají ke všemu, ke snídani, obědu, večeři, někdy aj jen tak přes den na svačinu. Jejich rýže se od té naší ale dost liší - je lepkavá, drží v hrudkách, který se dají lehce nabrat hůlkama.. a je lepší než naše. Normální oběd se sestává většinou tak z pěti chodů - hl. jídlo, rýže, předkrm, salát, miso-polívka (ta je ale dost hrozná) a spousta různých omáček - sójová (ale naprosto jiná než naše), kari atd. - což je právě skvělý - jedí všechno v malým množství a kuchyně je hrozně rozmanitá.
Pokud jde o japonský restaurace, dost často si potrpí na tzv. "tabehódai" (食べ放題) a "nomihódai" (飲み放題), což vlastně znamená all-you-can-eat and drink, v levnějších restauracích to stojí okolo 2,500jenů na dvě hodiny (cca 350kč), ale dá se za tu dobu stihnout okolo 500-1000gr. masa a zeleniny a tak 12piv (víc jsem zatím neudělal .), takže to vyjde překvapivě levně. Tady jedna fotka, tentokrát ale z mongolský tabe-nomi-hódai restaurace..
zatim.

3 komentáře:

orpa řekl(a)...

pěkná zástěrka, chválim. (pro ty, co ještě nezvládají zcela s jistotou hůlkovou techniku?)) a opiš recepty, taky bych si dal někdy ulepenou rejži. tady je s jídlem asi nejvíc ta potíž, že každej blbec pořád někam spěchá, dvě hodiny na obědě asi stráví přes tejden málokdo.

Michal řekl(a)...

to aji tady, tyhle akce jsou spíš na večer a na víkendy - spíš taková zábava, přes oběd se to nedělá.
a zástěrku musel mít každej, to maso hrozně prskalo z pánve .)
vtipný jsou aj fast foody - hamburgry se tu sehnat nedají, jen v mcdonaldu, který tu skoro nejsou a jen v nákupních střediskách. ale přes noc jsou otevřený skoro všechny udon a ramen (nudle) "fastfoody"

orpa řekl(a)...

a taky to dlábí všichni na nádraží, aby se pak nacpaný nacpali do rozjdezdu? místní fastfoody, to je většinou dost vražda. třeba se to jednou změní.