Je to až k nevíře, ale japonci si na jídlo potrpí ještě mnohem, mnohem víc, jak češi. Jedí vlastně skoro pořád. Oproti český kuchyni se jejich jídlo ale skládá z mnohem "kvalitnějších" ingrediencí. Těmi jsou především ryby a různý mořský plody (v jakýkoliv formě, ať už vařený, pečený, smažený, syrový - ty jsou nejlepší, krekry z řas, krekry z ryb, krekry z různejch olihní a garnátů, sušený chobotnice a chipsy ze všeho možnýho), ale i maso (hlavně vepřový a kuřecí ve formě plátků, aby je nemuseli moc řezat, ale jíst hůlkama - ničím jiným se tu skoro nejí) a spousta zeleniny. A hlavní přísada - rýže. Rýži mají ke všemu, ke snídani, obědu, večeři, někdy aj jen tak přes den na svačinu. Jejich rýže se od té naší ale dost liší - je lepkavá, drží v hrudkách, který se dají lehce nabrat hůlkama.. a je lepší než naše. Normální oběd se sestává většinou tak z pěti chodů - hl. jídlo, rýže, předkrm, salát, miso-polívka (ta je ale dost hrozná) a spousta různých omáček - sójová (ale naprosto jiná než naše), kari atd. - což je právě skvělý - jedí všechno v malým množství a kuchyně je hrozně rozmanitá.
Pokud jde o japonský restaurace, dost často si potrpí na tzv. "tabehódai" (食べ放題) a "nomihódai" (飲み放題), což vlastně znamená all-you-can-eat and drink, v levnějších restauracích to stojí okolo 2,500jenů na dvě hodiny (cca 350kč), ale dá se za tu dobu stihnout okolo 500-1000gr. masa a zeleniny a tak 12piv (víc jsem zatím neudělal .), takže to vyjde překvapivě levně. Tady jedna fotka, tentokrát ale z mongolský tabe-nomi-hódai restaurace..
zatim.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
3 komentáře:
pěkná zástěrka, chválim. (pro ty, co ještě nezvládají zcela s jistotou hůlkovou techniku?)) a opiš recepty, taky bych si dal někdy ulepenou rejži. tady je s jídlem asi nejvíc ta potíž, že každej blbec pořád někam spěchá, dvě hodiny na obědě asi stráví přes tejden málokdo.
to aji tady, tyhle akce jsou spíš na večer a na víkendy - spíš taková zábava, přes oběd se to nedělá.
a zástěrku musel mít každej, to maso hrozně prskalo z pánve .)
vtipný jsou aj fast foody - hamburgry se tu sehnat nedají, jen v mcdonaldu, který tu skoro nejsou a jen v nákupních střediskách. ale přes noc jsou otevřený skoro všechny udon a ramen (nudle) "fastfoody"
a taky to dlábí všichni na nádraží, aby se pak nacpaný nacpali do rozjdezdu? místní fastfoody, to je většinou dost vražda. třeba se to jednou změní.
Okomentovat